Gå direkt till innehåll
Måla rätt så slipper du göra om jobbet! En av fyra ska bygga eller måla staket i år, enligt byggföretaget Hornbach.
Måla rätt så slipper du göra om jobbet! En av fyra ska bygga eller måla staket i år, enligt byggföretaget Hornbach.

Blogginlägg -

En av fyra bygger staket i år – så lyckas du

Byggföretaget Hornbach har gjort en undersökning bland sina kunder, som visar att så många som 77 % planerar för någon sorts bygg- renoverings- eller trädgårdsprojekt under 2018. Vanligaste är tapetsera eller måla om hemma, men så många som en av fyra uppger att de ska bygga eller måla staket under året.

Måla staketet rätt...

Att måla är ett av de enklaste sätten att förändra hemma, och betydligt enklare än att lägga om tak, bygga badrum eller dränera grunden. Att måla staket är dock ofta ganska tidskrävande, pillrigt och slitigt för kroppen. Bygger du nytt staket kan det enklaste därför vara att måla brädorna redan innan de monteras upp. Målar du ett befintligt staket är det viktigt att göra rent det innan du börjar måla – annars riskerar färgen att släppa. Använd en högtryckstvätt eller tvätta för hand med alg- och mögeltvätt eller målartvätt. Var sedan noga med att skölja av staketet, skrapa bort eventuella lösa färgflagor och att låta det träet torka innan du börjar måla.

Innan du börjar måla staketet kan det vara klokt att prata med din färghandlare så att du får rätt produkter som håller länge. Ett obehandlat staket kan behöva behandlas med olja för att stoppa fukt från att tränga in, och därefter målas staketet med grundfärg och täckfärg, ett par strykningar. Ett impregnerat staket får inte vara för nytt när det ska målas, och du måste också ta hänsyn till att träet inte är för fuktigt när det ska målas. Måla inte heller om det finns risk för regn inom 4-6 timmar efter avslutad målning.

...och räkna rätt!

För att måla staket krävs egentligen ingen förkunskap, men väl en gnutta tålamod. Och när det gäller just bygg- och renoveringsarbeten så är det väldigt vanligt att tidsplanen spricker. Så många som 49 % i Hornbachs undersökning säger att de tenderar att missbedöma tidsåtgången. Att felberäkna kostnaderna är också vanligt: 12 % uppger att de lätt räknar fel på sina projekt. Ofta handlar det om att det går åt mer material än beräknat på grund av spill, skarvar och liknande.

När du planerar för staket är risken för felberäkningar störst när du mäter den faktiska sträckan som staketet ska löpa över. Du behöver också vara noga med hur många hörn du behöver, och om du har specifika önskemål om bredden på spjälor och mellanrum så måste du naturligtvis ta hänsyn även till det. Allra enklast blir det om du köper färdiga paket med material, eftersom det då är uträknat på förhand precis hur mycket material som går åt per meter. Du slipper onödigt svinn, och framför allt – du slipper stå utan material när du bara har någon meter kvar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll