Gå direkt till innehåll
Stormen orsakade många skador på såväl hus som staket och häckar.
Stormen orsakade många skador på såväl hus som staket och häckar.

Blogginlägg -

Stormskadade staket och plank – vad gäller?

Julhelgens kraftiga stormar med fallna träd orsakade en hel del skador på många platser runt om i Sverige, inte minst på plank och staket. Men vad gäller egentligen om reparationer är nödvändigt – har du rätt till ersättning från försäkringsbolag eller kommun? Vi reder ut vad som gäller.

Försäkringsbolag kan förstås ha olika villkor, men vissa generella regler finns ändå. För att något ska klassas som stormskada ska vindarna ha varit över 21 sekundmeter, och då ersätts skador på din fastighet, och på försäkrade garage och förrådsbyggnader. Skador på bilen kan ersättas om du har en vagnskadeförsäkring. Om de fallna träden stått på din mark, grannens eller kommunens spelar ingen roll för ersättningen, men om träd på din tomt fallit över kommunal mark är du skyldig att kontakta kommunen så att de kan ordna med bortforsling.

Svårt få ersättning för staket

När det gäller plank och staket ser reglerna annorlunda ut, och skador på dessa ersätts generellt inte alls. Om du har en allriskförsäkring kan staket, växthus och häckar i vissa fall skyddas av försäkringen, men det är inte alls självklart. Här gäller det att kontrollera sina egna villkor och att hålla tummarna.

Vems ansvar är självrisken?

Självrisken vid en storm ligger på omkring 1500-3000 kr, men det kan finnas undantag. Om det är en grannes träd som fallit på din tomt och orsakat skador kan grannen bli den som får ersätta skadan – om hen kan anses ha varit oförsiktig. Det kan till exempel handla om att man låtit ett ruttet träd stå kvar när det borde tagits bort – men det är ofta svårt att bedöma i efterhand. 

Reparera staket och plank

Oavsett om försäkringen ersätter skadorna eller inte är det för många viktigt att staketet lagas snabbt. Barn och djur behöver fortfarande skyddas från trafik och andra faror, och därför hamnar reparationer högt på många stormdrabbades lista. Har du tur är det bara några spjälor eller reglar som behöver bytas ut, eller ett nät som behöver ersättas och spännas, och då är jobbet snabbt gjort. Behöver du gjuta nya stolpar blir det lite mer jobb, och har du ett plank som helt har lagt sig behöver du göra en hel del för att stötta det så att det står stadigt även nästa gång det blir oväder. Vi hjälper dig gärna med tips och råd, och kan också utföra reparationen om du vill. Välkommen att ringa oss!  

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll