Gå direkt till innehåll
Välj rätt villastängsel så slipper du bry dig om det de närmaste decennierna.
Välj rätt villastängsel så slipper du bry dig om det de närmaste decennierna.

Blogginlägg -

Vad är stängsel, och hur känner man igen kvalitet?

Stängsel är för oss i branschen en ganska okomplicerad historia. Men att döma av de förfrågningar vi får varje dag är det många som upplever stängsel som allt annat än enkelt. Några frågor som ofta återkommer är hur vet jag att stängslet står stadigt och inte rostar? Varför skiljer det så mycket i pris på stängsel som ser likadana ut? Och vad ÄR egentligen stängsel?

Vi börjar med den enklaste frågan: vad är stängsel? När vi som jobbar med områdesskydd pratar om stängsel så är det flätverksstängsel vi menar. Du vet, det (ofta) mörkgröna nätstaketet med diamantformade maskor, som brukar stå runt skolor, förskolor och industrifastigheter. Gunnebostängsel säger många, och ska man vara noga är stängselnäten faktiskt ofta tillverkade i precis samma maskiner. Vårt stängsel och Gunnebos stängsel är precis samma produkt, och båda följer svensk standard enligt Stängselföreningen.

Samma samma - men olika

Med det sagt finns det ändå olika sorters stängsel. Vi och till exempel Gunnebo har en variant, men utöver det finns det en hel del lågprisalternativ. De flesta av våra kunder är ute efter ett stängsel som går smidigt att montera och som efter montaget kan glömmas bort – då ska det bara stå där och göra sitt jobb utan att kräva underhåll. Den naturliga frågan blir då hur man ska tänka för att stängslet verkligen ska stå stadigt under många år framåt?

Gjut för riktig stadga

När våra montörer monterar villastängsel är det alltid med gjutna stolpar, eftersom det är det absolut stadigaste. Gjutna stolpar tål olika väder, det tål plogvallar, klättrande barn och hoppande hundar. Idag finns det absolut goda alternativ till att gjuta, såsom stolpankare, och för stängslet som inte behöver tåla så mycket yttre åverkan så fungerar de bra. Vill man kunna glömma sitt stängsel i decennier så tycker jag dock att gjutning är ett måste.

Rostskydd för varje detalj

Rostskyddet är en annan punkt som ofta återkommer. Dels handlar det om stolparna och nätet, men också om de små detaljerna såsom spännskruvar, popnit och klammer. Här är det viktigt att vara uppmärksam om man är nyfiken på lågprisalternativen, för inte sällan har de stora brister i rostskyddet som kanske inte märks idag men som definitivt kommer att bli ett problem längre fram. Alla våra stängselstolpar är varmgalvaniserade och de färgade modellerna är dessutom pulverlackade. Stagtråden har en varmgalvaniserad kärna som sedan är plastbelagd genom extrudering, vilket innebär att vidhäftningen är bättre än om tråden bara är plastbelagd, och också att plasten inte torkar ut som den annars kan göra.

Ring oss - vi älskar stängsel

Här har du alltså en del av förklaringen till att priset kan variera, och att du säkert sett stängsel som både varit snett och vint och rostigt. Vilket stängsel som passar dig måste avgöras av hur det ska användas, vilken funktion du vill ha och hur länge du tänker dig att stängslet ska stå. Behöver du bolla tankar och idéer finns vi här för dig, hela vägen från planering till färdigt montage om du vill.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Relaterat innehåll