Gå direkt till innehåll
Planering för nytt viltstängsel
Planering för nytt viltstängsel

Nyhet -

Nio av tio känner oro – men viltstängsel minskar olycksrisken

Oktober och november är de mest olycksdrabbade månaderna på året när det kommer till viltolyckor i trafiken. Nio av tio bilister uppger också att de känt oro för att köra på vilt, enligt en undersökning av Novus på uppdrag av Trygg Hansa. 

En viltolycka inträffar så ofta som var femte minut, och varje år omkommer omkring fem personer. Nästan 200 personer skadas allvarligt.

Se över viltstängsel på högriskvägar

Viltstängsel är en metod som effektivt minskar viltolyckorna på vägar med hög risk för vilt. Så mycket som 50% av alla viltolyckor sker på 5% av vägnätet, säger Carl Zeidlitz som är säkerhetsansvarig på Motormännen. Organisationen vill se en ökad takt i byggandet av viltstängsel, och trycker på behovet av att reparera och modernisera de stängsel som finns idag. Viltstängsel går också att anpassa och vildsvinssäkra, menar Carl Zeidlitz, genom att montera nät längst ner på befintliga stängsel så att vildsvinen inte kan gräva sig under.

Robert Jansson arbetar med viltstängsel på Skandinaviska Områdesskydd, och han håller med Carl.

  • -Vi kan göra mycket för att öka säkerheten längs vägarna i Sverige. Men vi behöver mer stängsel, och de skador som finns måste lagas snabbare. Annars kan viltstängslet ge en falsk trygghet för bilisten, säger Robert.

Anpassa farten för att undvika olyckor

Hösten är inte bara den tid då parning och jakt gör att djuren tar sig ut på vägarna. Det är också en mörkare och blötare årstid, vilket i sig ökar olycksrisken. Att anpassa farten är kanske det allra viktigaste man som bilist kan göra i hösttrafiken, och att hålla extra uppsikt. Appar som Viltolyckan, som varnar om olycksdrabbade vägar, kan vara en hjälp när du planerar resan. Och om olyckan ändå är framme – sätt ut varningstriangel för att varna andra, markera olycksplatsen så att jägare kan hitta till den, och ring 112 för att anmäla olyckan.  

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll