Gå direkt till innehåll
Med elstängsel kan du få ett effektivt skydd mot varg och andra rovdjur. Bild från Pixabay.com.
Med elstängsel kan du få ett effektivt skydd mot varg och andra rovdjur. Bild från Pixabay.com.

Nyhet -

Nya vargattacker – så kan vi skydda våra djur

Den senaste veckan har fler än 50 får dödats, eller skadats så svårt att de måste avlivas, av varg på en gård i Södertälje. Vargfrågan har varit högaktuell det senaste året, liksom diskussionen kring hur vi skyddar oss bäst. Där några röster kräver skyddsjakt menar andra att ordentliga stängsel löser skyddsfrågan, och i vissa fall har du som bedriver fårskötsel rätt till bidrag för rovdjursstängsel.

Molstabergs gård i Södertälje är den största fårproducenten i länet. Efter lamning finns där omkring 1.000 djur på ägorna, men gårdens ägare har under många år varit hårt prövade på grund av vargattacker. Fram till nu har över 150 får på Molstaberg dödats av varg. Efter de senaste attackerna har Länsstyrelsen fått in en ansökan om skyddsjakt på den eller de vargar som finns i området, men huruvida det blir aktuellt är oklart. LRF och Svenska Fåravelsförbundet är två av rösterna som kräver skyddsjakt, men i nuläget uppmanar Länsstyrelsen djurägare att se över sina stängsel och menar att dessa inte varit tillräckligt vargsäkrade.

I vissa fall har du som bedriver fårskötsel rätt till bidrag för rovdjursstängsel, och då kan du ansöka hos Länsstyrelsen.

Elstängsel effektivt och prisvärt

Ett elstängsel är både den effektivaste och billigaste åtgärden mot rovdjursangrepp. Den övre eltråden bör sitta cirka 110-120 cm över marken. Det är också viktigt att den nedre eltråden är högst 30 cm ovanför marken för att inte rovdjuren ska kunna krypa och gräva sig under. Dessutom måste stängslet vara helt tätt även vid sjöar, vattendrag, bäckar och diken eftersom rovdjur inte drar sig för att simma om det behövs.

Anna Olsén är ansvarig för lantbrukssortimentet på Skandinaviska Områdesskydd, och hon har lång vana av att prata med oroliga djurägare.

- Det är viktigt att tänka på vilken effekt du behöver av ditt stängsel redan innan du sätter upp det, säger hon. Olika djur kräver lite olika typer av stängsel. Gemensamt är dock att det inte får finnas några svaga punkter, så tänk även på hur det ser ut vid diken eller andra ojämnheter och se till att det inte finns något att klättra på i närheten. Om du använder high tensile-tråd bör du ha fem vertikala trådar för att det ska vara säkert, och använder du fårnät ska du ha en eltråd i underkant på nätets utsida och en ovanför nätet.

Kvalitet spelar roll

Om du monterar ett rovdjursavvisande stängsel är kvaliteten förstås oerhört viktig, dels för att få ett stängsel som verkligen skyddar men också för att du ska slippa onödigt underhåll. Använd ordentliga stolpar, i synnerhet för hörn och avslut, och ha inte mer än 4 meter mellan stolparna som tumregel. Trådar ska vara galvaniserade och isolatorerna kraftiga och hållbara. Du måste också välja rätt aggregat och jorda ordentligt för att få rätt effekt på stängslet.

- Det många missar är att röja terrängen omkring stängslet när det gäller undervegetation. Allt som ligger mot trådarna gör att effekten blir sämre, eller kanske till och med gör stängslet helt funktionslöst, säger Anna.

Länsstyrelsen ger bidrag

Vargen är en hotad art och därför fridlyst i Sverige, och därför ses bidrag till rovdjursavvisande stängsel som ett bra alternativ till jakt. Naturskyddsföreningen vill se en rovdjursförvaltning som ser till vargstammens fortlevnad samtidigt som det finns ett bra och generöst system av förebyggande åtgärder, såsom bidrag för stängsel. Idag kan du genom Länsstyrelsen få bidrag för rovdjursstängsel, och i vissa fall kan de också hjälpa till med akuta insatser i väntan på permanenta åtgärder. Reparationer och underhåll av befintligt stängsel omfattas dock inte av bidraget.

- Än så länge finns inga bidrag för skötsel och underhåll av elstängel och det är synd. Att regelbundet se över elstängsel är väldigt viktigt för att behålla en bra funktion, och jag hoppas att Naturskyddsföreningen får gehör i den viktiga frågan, avslutar Anna Olsén.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll