Gå direkt till innehåll
Miljöklassade bullerplank skyddar skolorna från vägbuller längs E18 i Danderyd. Foto: OrganoWood
Miljöklassade bullerplank skyddar skolorna från vägbuller längs E18 i Danderyd. Foto: OrganoWood

Nyhet -

Plank och staket med hållbarhet och miljö i fokus

Vi sorterar med van hand de allra flesta material i våra hem, och Sveriges hushåll är också väldigt bra på att återvinna visar Återvinningsbarometern. Samtidigt bygger vi altaner, staket och plank som aldrig förr – ofta i impregnerat virke utan en tanke på miljöfrågor. Ibland är impregnerat virke nödvändigt, men idag finns flera bra alternativ för den som vill vara miljömedveten.

- Vi ser en ökad efterfrågan på miljöklassade material. Jag har jobbat med staket- och bullerskyddsprojekt i många år och märker att fler och fler har miljön i åtanke redan i tidigt stadium, säger Robert Jansson, projektledare på Skandinaviska Områdesskydd.

Sorteras som farligt avfall

En stor del av de staket, plank och altaner som byggs varje år tillverkas av tryckimpregnerat virke. Tryckimpregnering skyddar virket från röta som annars kan uppkomma i fuktiga miljöer, och oftast är det krom, koppar och fosfor som gör jobbet (impregnering NTR-A). Alla träskyddsmedel som används är godkända av Kemikalieinspektionen i enlighet med EU:s Biocid­förordning, men för återvinningen ställer kemikalierna till det.

- Tryckimpregnerat trä klassas som farligt avfall och ska sorteras på återvinningscentralen så att det kan brännas i separata anläggningar för att inte att sprida gifter, berättar Robert. Då är det bättre med miljöklassade alternativ till trä som varken innehåller kemikalier från början eller kräver särskild återvinning.

Flera miljövänliga alternativ

Idag finns flera alternativ till impregnerat virke: dels träslag som har en naturlig motståndskraft mot röta såsom kärnfuru, lärk, ek och cederträ, och dels OrganoWood och olika kompositmaterial.

- Många väljer tryckimpregnerat virke av gammal vana, men också för att det har lägre pris och är lätt tillgängligt. Men intresset för OrganoWood och komposit växer hela tiden och vi har nyligen slutbesiktat drygt fem hundra meter bullerskydd i Organowood. Det var ett stort projekt för att förbättra skolmiljön i Danderyd och då känns ett miljöklassat material förstås extra bra, säger Robert.

OrganoWood och komposit

OrganoWoods unika teknologi binder kiselämnen till träets vedfibrer under högt tryck på samma sätt som vid vanlig tryckimpregnering, och processen ger ett miljöklassat och rötbeständigt virke. OrganoWood innehåller bara ämnen som kan återföras till det naturliga kretsloppet. Det är alltså inte skadligt för miljön på något sätt, och materialet har till och med fått Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval”. Komposit tillverkas av träspill och återvunnet råmaterial av termoplaster och har många fördelar: det är lätt att använda i byggnationer, har hög slagseghet och är helt underhållsfritt på samma sätt som impregnerat virke.

- Vi som jobbar med byggnation av plank och staket ser det som ett naturligt steg att öka medvetenheten om hur du kan bygga miljövänligt och att lägga fram alternativa byggmaterial som förslag. Jag är övertygad om att de här materialen är framtiden, menar Robert.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll