Gå direkt till innehåll
Automatiska pollare behåller framkomligheten för fotgängare och räddningsfordon, men hindrar obehörig trafik.
Automatiska pollare behåller framkomligheten för fotgängare och räddningsfordon, men hindrar obehörig trafik.

Nyhet -

Pollare kan stoppa terror-attacker

De senaste åren har flera storstäder runt om i världen drabbats av fruktansvärda terrorattacker som utförts med lastbilar på folktäta gator. När julhandeln drar igång rör sig många människor i och omkring köpcentrum, och säkerhet blir en extra viktig fråga: kan vi skydda oss från den här typen av angrepp?

Faktum är att de tekniska lösningarna för ett fullgott skydd finns sedan en längre tid tillbaka, och under hösten har Skandinaviska Områdesskydd installerat flera anti-terrorist-pollare i Stockholm.

- Med pollare kan vi behålla framkomligheten för fotgängare, och samtidigt hindra trafik från att nå vissa områden, säger Christian Karlsson som arbetat med framkomlighet och säkerhet de senaste tio åren.

Pollare stoppar fordon effektivt

De kraftigaste pollarna klarar att stoppa stora fordon som färdas i hög hastighet. De finns i både fast och automatiskt utförande, vilket gör dem lämpliga på de flesta publika platser. Automatiken ger en flexibilitet som andra typer av hinder saknar – exempelvis betonglejon eller stora blomlådor.

- Betonglejon och andra liknande trafikstopp är vi vana vid, säger Christian. De kan tillföra mycket vad gäller utsmyckning och karaktär till en plats, men ett problem är att de blockerar all trafik till och från vissa områden. Det betyder till exempel att de hindrar utryckningsfordon från att komma fram. Då är pollare är både säkrare och enklare att integrera i en daglig drift av butiker och passager.

Flexibel styrning som passar många

Idag syns pollare ofta vid gågator, innergårdar och parkeringsplatser, och för det allra mesta i fast utförande. Genom att installera automatiska höj- och sänkbara pollare kan trafiken kontrolleras på ett mer effektivt sätt där obehörig trafik stängs ute medan utryckningsfordon och behörig trafik enkelt kan ges tillträde: pollarna har en höj- och sänkningstid på bara några sekunder. Styrningen av pollarna är mycket flexibel och kan anpassas efter behov.

Anti-terroristpollarna som under hösten installerats av Skandinaviska Områdesskydd är bland annat placerade vid entrén för en galleria och de stoppar effektivt fordon från att komma för nära ingången. Christian Karlsson tror att vi kommer se pollare på betydligt fler platser i framtiden.

- Områdessäkerhet och passagekontroll är ständigt aktuella frågor som idag har många bra lösningar. Pollare går snabbt att installera och vid en bra upphandling behöver kostnaden heller inte bli så stor, avslutar han.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll