Följ Skandinaviska Områdesskydd

Så kan du förebygga rovdjursangrepp

Nyhet   •   Sep 26, 2018 10:17 CEST

Rovdjursavvisande stängsel är en vetenskapligt belagd effektiv metod för att skydda tamdjur. Bild från Gallagher Europe.

Rovdjuren har varit en stor fråga det senaste året, med många kilometer rovdjursavvisande stängsel, stor oro och het debatt som resultat. Men vad är mest effektivt, egentligen? Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen publicerat en omfattande studie kring just det ämnet.

Varje år läggs stora resurser på att skydda tamdjur från rovdjursangrepp, men ofta görs det utan vetenskapliga belägg (evidens), för att metoderna faktiskt fungerar. Enligt forskarna borde evidens för att en åtgärd verkligen är effektiv vara ett krav vid större ekonomiska satsningar, i strategier och genomförande.

Beprövade metoder

Tjugoen författare från tio länder har granskat över hundra vetenskapligt publicerade artiklar som mäter effekten av åtgärder som ska minska risken för eller omfattningen av rovdjursangrepp på tamboskap. Det man kan konstatera är att boskapsvaktande hundar, inhägnader och rep med fladdrande tyg (lapptyg) kan anses som vetenskapligt väl underbyggda åtgärder, medan många andra åtgärder inte är tillräckligt testade för att kunna utvärderas. Hit hör jakt och flytt av rovdjur, samt ljud- och ljusskrämmor till exempel.

Bättre samarbete sparar pengar

Med bättre samarbete mellan djurägare, rovdjursförvaltare och forskare skulle man kunna tillämpa dessa metoder på sätt som tillåter vetenskaplig utvärdering. Om de sedan anses lämpliga kan förvaltningen använda och föreslå dem som pålitliga metoder för att skydda boskap från rovdjursangrepp - annars finns risk för att myndigheter och tamdjursägare spenderar stora pengar och mycket tid på så kallade lösningar som ändå kanske inte löser problemet, menar forskarna.

Här kan du läsa studien i sin helhet: https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2005577

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.