Gå direkt till innehåll
Staket och allemansrätten
Staket och allemansrätten

Blogginlägg -

Ditt staket och allemansrätten

De flesta svenskar är stolta över allemansrätten, som säger att alla har rätt att vistas i skog och mark oavsett vem som äger marken. Men vad betyder det för dig som markägare? Johanna på Skandinaviska Områdesskydd reder ut vad som gäller för ditt staket och eventuell skyltning.

Alla i Sverige har rätt att vistas på mark där allemansrätten gäller. Det betyder också att vi har rätt att passera över stängsel och staket för att nå marken där allemansrätt gäller, och att markägare inte får sätta upp staket bara för att stänga allmänheten ute. Däremot har du som markägare rätt till en hemfridszon där du får vara ostörd.

Hemfridszonen har ingen exakt storlek, men om det finns ett staket eller en häck runt fastigheten så kan det ses som en naturlig gräns. Annars är det omkring 20-50 meter från huset som gäller – men det beror också på hur landskapet ser ut och på vad den som passerar gör. Att cykla eller paddla förbi är inte samma sak som att stanna och slå läger, säger Johanna.

Du är skyldig att ordna genomgångar

För dig som fastighetsägare innebär allemansrätten att du har rätt att gränsa av din mark med stängsel eller staket, men att du kan behöva ordna en genomgång om det hindrar allmänheten från att passera. Om du har stora områden inhägnade med till exempel djurstängsel kan du vara skyldig att sätta upp en grind eller en stätta. Om du har ett dike som hindrar passage kan du behöva lägga en spång över det. Om du inte har en ordnad passage har allmänheten ändå rätt att ta sig fram genom att klättra över stängslet. 

- Men man har aldrig rätt att klippa hål i eller på annat sätt förstöra ett stängsel för att ta sig igenom, och man har heller aldrig rätt att gå på växande gröda, påpekar Johanna.

Det anses nästan alltid vara tillåtet att gå, cykla eller rida på en enskild väg för att ta sig till sjö eller skog. Däremot är det inte per automatik tillåtet att köra med bil, motorcykel eller andra motordrivna fordon eftersom det kan orsaka mycket slitage och innebära reparationskostnader. Därför kan du som markägare sätta upp skyltar som förbjuder motortrafik på enskild väg – men inte gångtrafik eller cykeltrafik. Du får sätta upp skyltar som varnar för djur, eller verkliga faror.

Det kan finnas undantag

Inga regler utan undantag. Ibland är det tillåtet för markägaren att med skyltar avvisa besökare från ett område, och då handlar det främst om områden som skyddas genom Brottsbalkens bestämmelser om tomt, plantering eller särskilt skadekänslig mark. 

- Det är ofta svårt att avgöra själv, och därför rekommenderar jag att du vänder dig till din kommun om du anser att din mark borde undantas från allemansrätten, avslutar Johanna. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll