Gå direkt till innehåll
Glasräcke på nybyggd förskola
Glasräcke på nybyggd förskola

Nyhet -

Funktion och hållbarhet på Halmstads nya förskola

Till den nyöppnade förskolan Flygaren i Halmstad har man valt allt material med omsorg. Det stolpfria glasräcket som monterats runt hela utegården ger förskolan ett modernt uttryck samtidigt som det behåller ljus och utsikt även för barnen. 

-Glas är ett optimalt material för förskolor på många sätt. Det har hög säkerhet och ger ett fantastiskt ljusinsläpp, säger Jonas Hedberg som är projektledare på Skandinaviska Områdesskydd och ansvarig för montaget.

Populärt i offentliga miljöer

Glas har de senare åren blivit ett allt mer populärt material i offentliga miljöer, men än så länge är det ett ovanligt materialval för förskolor och skolor. Mer vanligt är det klassiska flätverksstängslet med med nät och stålstolpar.

Förskolan Flygaren har en hälso- och hållbarhetsinriktning och man har strävat efter att ordna levande och utmanande miljöer för barnen där de kan utforska världen. Jonas tycker att glasräcket är ett genomtänkt val. 

- Ett vanligt stängsel gör jobbet att gränsa av bra, men om man böjer sig ner och tittar genom maskorna blir utsikten en helt annan. Det är lätt att glömma att barnens perspektiv skiljer sig från vuxnas, säger Jonas. Glas gör det möjligt att se både ett rikt naturliv och spännande trafik med olika fordon.

Säkert och hållbart

Glas är ett säkert material med mycket lång hållbarhet. Glaset runt förskolan i Halmstad är härdat för extra brytstyrka. Att glaset är härdat betyder att det innehåller mekaniska spänningar som gör det mer slagtåligt än ohärdat glas, och om glaset krossas så spricker hela glaskroppen i mycket små bitar (granuleras) vilket minskar risken för skärskador. Dessutom är glaset laminerat vilket innebär att två skivor limmats ihop för att säkerställa att glasskivan håller ihop även om den krossas. Kanterna är polerade för att inga vassa kanter ska finnas.

Glas är ett hållbart material som inte kräver något direkt underhåll, och det har lång livslängd. Det är lätt och kostnadseffektivt att reparera och kan återvinnas i sin helhet. 

- Glas är absolut ett material jag tror att vi kommer se mer av i miljöer som denna, säger Jonas som bara ser fördelar med materialet. Till skillnad från stängsel så påverkas inte glasräcket av att barn hänger på det. Allt som kan krävas är en avspolning någon gång ibland, och det är snabbt gjort.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419

Johan Diseus

Presskontakt Försäljningschef 08-408 075 06

Relaterat innehåll