Gå direkt till innehåll
Säkerheten kring skolor blir allt viktigare, visar en undersökning från Dagens Samhälle. Stängsel och passagesystem är vanliga åtgärder.
Säkerheten kring skolor blir allt viktigare, visar en undersökning från Dagens Samhälle. Stängsel och passagesystem är vanliga åtgärder.

Nyhet -

Ökat säkerhetstänk för skolan

Över 70% av Sveriges kommuner har de senaste åren ökat säkerheten i skolorna, enligt en enkät från Dagens Samhälle. Patrik Nyström, säkerhets- och automatikansvarig på Skandinaviska Områdesskydd, tror att trenden kommer att hålla i sig.

Tryggheten blir allt viktigare och ordentliga stängsel är första steget. Nästa steg är kodlås eller andra typer av passagesystem, säger han.

Dagens Samhälle är en fristående redaktionell och oberoende tidning för beslutsfattare på den offentliga marknaden. I en ny undersökning har 170 kommuner och fem fristående huvudmän svarat på frågor om säkerheten på skolorna, och så många som 70% svarar då att de höjt säkerheten de senaste åren. Det handlar bland annat om att skolor kameraövervakas och förses med kodlås och stängsel. Tre av tio kommuner uppger dessutom att de anlitar väktare. Patrik Nyström förstår resonemanget:

- Många samtal till oss handlar om säkerhet – allra oftast för barnen. Vi vill hålla de vi håller av innanför och de vi inte litar på utanför. Som privatperson och husägare är ett staket eller stängsel ofta en av de första åtgärderna vi tar för att säkra hemmet, och det är också något vi ser på förskolor runt om i landet: ordentligt stängsel med nätade grindar och minst ett par barnsäkra lås. Men kontrollen i och omkring skolorna är långt efter, menar Patrik.

Många säkerhetslösningar för skolor

Nu blir det alltså allt vanligare att öka säkerheten, och så många som 70% av kommunerna menar att de utfört åtgärder. Bland åtgärderna är det kodlås och passersystem som står högst på listan, men nästan 40% anger också att de investerat i kameraövervakning och 27% har väktare som rondar på skolor. Utbildning av personal kring hot, våld och extremism, utrymningsövningar och möjlighet att låsa hela skolan centralt är andra åtgärder som nämns.

Det finns många bra lösningar för att öka säkerheten på skolor, men självklart är ekonomi ofta en faktor som styr, och med många elever är det mycket som måste ses över för att systemet ska fungera. I vilken ände börjar man?

- Jag tycker att man ska börja med att låsa alla dörrar, och det kan man göra med elslutsbleck, säger Patrik. För en bra effekt ska det finnas övervakning på alla dörrar, så att man ser precis vem som passerar och när. Passerkort är ett bra alternativ, och det finns system som är trådlösa och kan administreras på webben som är väldigt smidiga.Det finns också appar som låter eleverna låsa upp dörrar direkt från mobiltelefonen.

Skolan en stökig miljö

Anledningarna till säkerhetsåtgärderna handlar många gånger om att skolmiljön i sig upplevs som stökig, med slagsmål, stölder och utlösta brandlarm, uppger Dagens Samhälle. Andra använder kameraövervakning som skydd och trygghet för personal som kommer tidigt eller går sent, och många menar att skolorna inte ska vara öppna platser. I Kristianstad byggs just nu tre nya skolor, där ett fåtal entréer, bemannade expeditioner och id-brickor för personal ska säkerställa att obehöriga upptäcks.

- Vi kontrollerar ofta personalens identitet i arbetslivet, och har olika typer av passagekontroller för allas säkerhet, och det borde vara lika naturligt att ha det på samma sätt i skolan, säger Patrik. Skolorna måste kunna investera i miljön, med möbler och material, och inte riskera att det blir förstört. Och vem som helst ska inte kunna gå in på skolor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419
Jimmy Ekman

Jimmy Ekman

Presskontakt VD 0709-400 429

Relaterat innehåll