Gå direkt till innehåll
Stålstolpar under montage
Stålstolpar under montage

Nyhet -

Vad händer med priserna på stängsel och grindar?

Ett och ett halvt år med pandemi har haft stor påverkan på många branscher, och än är det inte över. Under våren har de ökande stålpriserna varit ett hett ämne, och nu ser vi även stor efterfrågan på trä, vilket förstås påverkar både priser och leveranstider på stängsel, staket och grindar. Johanna, som är inköpsansvarig på Skandinaviska Områdesskydd, förklarar vad som händer.

- Det handlar i grunden om tillgång och efterfrågan. Tillgången på järnmalm och stålskrot, liksom för trä, är begränsad och när efterfrågan är högre än leveranstakten blir skenande priser konsekvensen. I Asien stängde de flesta fabriker helt under pandemins första våg och även om man inte stängt ner helt under den andra vågen så tar det tid att komma upp i full produktionstakt, säger Johanna.

Priset på stål har stigit markant under 2021 och stålmarknaden är fortsatt turbulent. Det gör också att prisökningarna inte alltid följer stålprisindex. Vissa varor påverkas knappt alls medan andra har ökat flera gånger stålprisindex. För tillfället ser priset ut att ha stabiliserats och mycket tyder på att produktionen börjar komma ifatt inom många segment även om det fortfarande råder ett högt tryck och stålprisindex alltjämt är på höga nivåer.

Längre leveranstider

Även leveranstiderna från producenterna har påverkats kraftigt. På grund av stoppet i Suezkanalen - samt den högkonjunktur som vi gått in i på byggmarknaden - är hamnarna i Rotterdam och Hamburg överbelastade och fartygen kan få vänta länge i kö för att lossa lasten.

- Våra leveranstider för vissa typer av material har gått från 6 veckor till minst 10–12 veckor och det finns inga garantier eller klara besked att få när godset faktiskt anländer, säger Johanna.

Samtidigt råder det en enorm containerbrist i asiatiska hamnar vilket medför att transportkostnaderna har mångdubblats, en 40´container som före pandemin kostade omkring 2000 USD kan idag betinga ett pris på 16000 USD.

Att ställa om produktion och inköp i en bransch som stål är en långsam process, men det är ett arbete vi jobbar med dagligen. Tyvärr finns detingen quick-fix på problemen och det är något som drabbar alla, från inköpare till slutkund, förklarar Johanna.

Vi tror på en fortsatt turbulent marknad under resterande av 2021 och en bit in på 2022 och vi ber er ha förståelse för den situation som är och att det kan komma att påverka våra leveranser till er.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419
Jimmy Ekman

Jimmy Ekman

Presskontakt VD 0709-400 429