Följ Skandinaviska Områdesskydd

Internationella Snöleopard-dagen: Snöleopard-experten bygger stängsel i Gobiöknen

Blogginlägg   •   Okt 23, 2017 13:58 CEST

Stenbocksfälla i Gobi-öknen. Stenbocken är snöleopardens viktigaste byte.

Att stängsel kan användas till det mesta är inget nytt för oss som jobbar med det dagligen, men ibland blir även vi överraskade. I början av året kontaktades vi av Snow Leopard Trust som behövde hjälp med material för att kunna fånga in och märka stenbockar i Gobiöknen, och under året har vi följt deras jobb. Nyligen har biologen Örjan Johanssons studie blivit doktorsavhandling, efter över tusen dygn i fält.

Snöleoparderna har länge varit en av de minst studerade och förstådda rovdjuren i världen, och de är också extremt sällsynta. Örjan Johansson har arbetat med att kartlägga och samla fakta om snöleoparderna för Snow Leopard Trust sedan 2008, och en av hans uppgifter har varit att förse djuren med GPS-sändare. Sändarna kan ge forskarna detaljerad data om snöleopardernas sätt att leva och samspela, och hittills har 23 djur fångats in och märkts på ett säkert och för djuren tryggt sätt. Stenbockarna i Gobiöknen har en viktig roll i bevarandet av snöleoparderna, eftersom den är det viktigaste bytesdjuret.

Stängsel för stenbocksfälla

I våras hörde Örjan av sig till oss för att diskutera möjliga material för en stenbocksfälla, och vi kom fram till att ett specialtillverkat flätverksnät med 30x30-maskor nog skulle vara den bästa lösningen. Rullen transporterades till den mongolska Gogi-öknen, och i början av hösten kom en uppdatering om stenbocksfällorna. Så här skriver Örjan:

”Ert stängsel kommer troligtvis att fungera alldeles utmärkt! Vi har än så länge bara byggt fällorna och ställt ut dem, nu får stenbockarna vänja sig vid dem tills vi kommer tillbaka i höst.

Nätet motsvarade alla våra förväntningar och lite till. Jag bifogar några bilder på fällorna, de kommer utrustas med en radiostyrd mekanism som vi kan släppa dörrarna med när en stenbock är inne.

Fällorna står vid vattenhål eller naturliga passage. Bilden på snöleoparden är tagen vid ett av vattenhålen, vi får hoppas att katterna inte skrämmer stenbockarna från fällorna.”

Världens äldsta och största organisation för snöleoparder

Idag finns uppskattningsvis någonstans mellan 3920 och 6390 snöleoparder i Centralasien, och organisationen Snow Leopard Trust arbetar med forskning, utbildning av lokalbefolkning och med att påverka företag och regeringar att effektivt arbeta med att skydda och bevara snöleoparden och dess habitat. Snow Leopard Trust är världens äldsta och största organisation som arbetar enkom med att skydda den utrotningshotade snöleoparden och dess habitat. Organisationen är icke vinstdrivande och har sitt huvudkvarter i Seattle, USA.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.