Gå direkt till innehåll
Plogbilen har ofta dålig sikt. Se till att staket, grindar och buskage är ordentligt utmärkta för att undvika skador. Bild: Pixabay
Plogbilen har ofta dålig sikt. Se till att staket, grindar och buskage är ordentligt utmärkta för att undvika skador. Bild: Pixabay

Blogginlägg -

Förbered stängsel och staket för vintern

När vintern kommer är det hög tid att se över trädgård och staket inför eventuell snöröjning. När plogbilarna gör sitt jobb finns det annars stor risk för skador. Om oturen ändå är framme så kan du få hjälp av din kommun att reparera skadan.

Som fastighetsägare har du ansvar för att skotta och sanda i din omedelbara närhet, så att brevbärare och andra kan passera din fastighet. Du behöver också tänka på att placera soptunnor så att de inte försvårar snöröjning, och förstås också se till att din bil inte står i vägen för plogbilar. Har du buskage eller träd vid tomtgränsen behöver du klippa grenar som växer ut: det ska vara en fri höjd över gångbanor på minst 2,5 meter. Vid cykelbanor gäller 3,2 meter och över körbana 4,6 meter.

Märk ut ditt staket

Har du staket, stängsel eller mur vid din tomtgräns måste du märka ut ställen där plogbilen ska vara extra försiktig, eftersom maskinförarna kan ha svårt att se lägre staket, buskar och brevlådor när snön är djup. Du är själv ansvarig för att bygga staket och murar på ett hållbart sätt, så att de tål det tryck som kan uppkomma av en normal plogvall.

Ersättning för reparation

Om ditt staket eller buskage ändå skulle bli skadat vid plogning så kan du i vissa fall få ersättning för reparation av kommunen du bor i. Reglerna ser lite olika ut, så kontakta trafik- eller vägavdelningen på ditt kommunkontor. Vi utför varje år en mängd reparationsarbeten på kommuners uppdrag, så att du kan möta vår och sommar med ett lika säkert stängsel eller staket som innan vintern. Kontakta oss så lämnar vi en offert på din reparation.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Jenny Ekman

Jenny Ekman

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0708-519 419
Jimmy Ekman

Jimmy Ekman

Presskontakt VD 0709-400 429

Relaterade nyheter